Venus

Venus is vanaf de zon de tweede rotsachtige planeet. Zij heeft haar naam te danken aan de Romeinse godin van de liefde. Venus wordt ook wel Avondster of Morgenster genoemd, omdat zij meestal tot maximaal 4 uur voor zonsopkomst of na zonsondergang te zien is. Dit omdat zij ook redelijk dicht bij de zon staat.

De atmosfeer van Venus is het dichtste van alle planeten en bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide. Daarbij is Venus omringt door wolken van zwavelzuur waardoor haar oppervlak niet vanaf de ruimte zichtbaar is. Doordat de atmosfeer zo dicht is, werkt dat als een gigantische broeikas. Omdat het daar zo warm is, gemiddeld 480°C, komt er geen vloeibaar water voor. Per miljoen deeltjes zijn er 20 deeltjes waterdamp aanwezig. Dat is dus heel weinig.

Venus

Venus doet ruim 224 aardse dagen over haar baan om de zon en over een rondje om haar as doet ze maar liefst 243 aardse dagen. Dat betekend dat haar dagen dus langer duren dan haar jaren. Daarbij is het leuk om te weten dat de zon er in het westen op komt en in het oosten onder gaat. Venus draait namelijk als enige planeet in ons zonnestelsel om haar as de andere kant op.

Venus is net als Jupiter een zeer heldere pit aan de hemel. Het is echter lastig om haar waar te nemen omdat zij, zoals eerder genoemd, niet lang aan de hemel zichtbaar is. Als Morgenster is zij het beste tussen juli en Januari en als Avondster tussen november en mei. Bij het waarnemen van bijvoorbeeld Jupiter is Saturnus zijn er altijd wel manen die je daarbij kunt waarnemen. Maar Venus heeft geen manen, net als Mercurius.

Geef een reactie