Uranus

Uranus is de zevende planeet vanaf de zon gezien. Is naar de god Uranus (of Ouranous) genoemd, een personificatie van de hemel uit de Griekse mythologie. De blauwachtige kleur van Uranus komt door het relatief hoge gehalte Methaan in haar atmosfeer. Met 2,3% is dat in verhouding veel in vergelijking met de andere planeten. Methaan absorbeert de rode en oranje kleuren en weerkaatst de groene en blauwe kleuren. Het meeste wat echter in haar atmosfeer voorkomt, is waterstof. Verder kent zij nog: helium, waterstofdeuteride, ammoniak en water.

Uranus

De as van Uranus is ook gekanteld, maar veel meer dan de Aarde. Sterker nog, zij ligt op haar zij, met een kanteling van 98°. Waarschijnlijk heeft zij tijdens haar ontstaan een optater gehad van een ander object. Toch draait zij in 17 uur en 14 minuten om haar as. Over een rondje om de zon doet zij een stuk langer, namelijk 84 jaar.

Ringen van Uranus

Uranus kent wel hele dunne ringen en omdat zij op haar zijkant ligt, staan ook de ringen verticaal. Daarbij zijn er op het moment 27 manen van haar bekend, waarvan 5 het bekendste zijn: Miranda, Ariel, Umbriel, Oberon en Titania.

Manen Uranus

Uranus is heel moeilijk waar te nemen. Zij is met het blote oog niet te zien. Met een gewone verrekijker is zij wel als een sterretje te zien en met een sterrenkijker is zij nog steeds niet meer dan een groenachtig schijfje. Je hebt echt een flinke telescoop nodig wil je Uranus beter kunnen bekijken.

 

Geef een reactie