Kuipergordel

De Kuipergordel is een gordel van uit ijs en steen bestaande objecten die zich voorbij de baan van Neptunus bevindt. De objecten worden daarom ook wel transneptunische objecten genoemd. De Kuipergordel is één van de plekken waar de kometen vandaan komen die we zo nu en dan zien. In de eerste helft van 2013 zijn dat bijvoorbeeld PanSTARRS en Lemmon.

Voor de goede orde: de objecten worden pas kometen genoemd als ze de Kuipergordel (of andere oorsprong) om de een of andere reden (bijvoorbeeld door zwaartekracht van een ander hemelobject) hebben verlaten en een nieuwe baan krijgen om de zon, of juist de ruimte in worden geslingerd. Als ze richting ons zonnestelsel gaan zal de baan altijd om de zon zijn doordat haar zwaartekracht zo sterk is. Daarbij zal de komeet pas op een bepaalde afstand van de zon een staart krijgen. Door de toenemende warmte gaat ijs verdampen en wordt stof weggeblazen door de zonnewind. Hierdoor zal de staart ook altijd van de zon afgekeerd zijn.

De Kuipergordel is in 1951 ontdekt door de astronoom Gerard Kuiper, waarnaar de gordel ook vernoemd is. De objecten die zich in de Kuipergordel bevinden, hebben afmetingen tussen de 100 meter en de 1000 kilometer, die allemaal binnen een bepaald gebied na Neptunus om de zon draaien.

Kuipergordel

 

Verder heb je ook nog de Oortwolk, maar daar lees je in een ander artikel meer over.