Saturnus

Saturnus is van de zon af gezien de zesde planeet in ons zonnestelsel. Zij dankt haar naam aan de Romeinse god van de landbouw. Saturnus is het bekendst om haar ringen, die door een normale sterrenkijker al zichtbaar zijn. Saturnus is na Jupiter de tweede gas reus en wordt ook wel gezien als de tweede buitenplaneet.

Saturnus

Saturnus doet gemiddeld 10 uur en 40 minuten over een rondje om haar as en doet maar liefst ruim 10757 aardse dagen over een rondje om de zon (oftewel ruim 29 jaar).

De atmosfeer van Saturnus bestaat voor 93% uit waterstof en 5% uit helium. De resterende 2 procent wordt ingenomen door: Methaan, waterdamp, ammoniak fosfine, propaan, ethyn en ethaan. Omdat Saturnus een gasbol is, kent zij geen oppervlak. De gassen die er voorkomen zijn die van binnen vloeibaar, maar in de buitenste lagen zijn het gassen. De overgangen van de kern naar de atmosfeer zijn niet duidelijk aan te geven.

De ringen van Saturnus werden als eerste ontdekt door Galileo Galileï, die ze betitelde als “de oren van Saturnus”. Later werd zijn ontdekking bevestigd door Christiaan Huygens, die ze wel degelijk als ringen zag. In zijn tijd, ca. 40 jaar later op de ontdekking van Galileï, waren de telescopen al zodanig verbeterd dat ze daadwerkelijk als ringen waar te nemen waren.

Ringen van Saturnus

Het is moeilijk om een scheiding te maken tussen wat gezien kan worden als manen, of als brokstukken van de ringen. In ieder geval zijn er nu 62 manen bij Saturnus bekend. De bekendste maan is Titan, die ook een atmosfeer kent.

Titan

Saturnus is een minder heldere ster aan de hemel met een loodkleur en een interessant object om waar te nemen. Met een gewone verrekijker is al te zien dat de planeet niet rond is, en met een kleine telescoop zijn de ringen al goed waar te nemen. Op dit moment is Saturnus slecht waarneembaar omdat ze zo dicht bij de zon staat voor ons. Pas vanaf april 2013 is hij voor ons weer enigszins zichtbaar.

Geef een reactie