Poollicht

Iedereen heeft weleens gehoord van Poollicht, ook wel noorderlicht (Aurora Borealis), en zuiderlicht (Aurora Australis) genoemd. Poollicht wordt veroorzaakt door zonnewind. Elektrische deeltjes daarvan komen in de atmosfeer terecht die gaan reageren op de gassen in de atmosfeer waardoor het gaat oplichten. Afhankelijk van de gas waar het mee reageert kan het rood of groen kleuren.

Poollicht is vooral bij de Noordpool en ook bij de Zuidpool te zien omdat de ringen van het magnetisch veld van de aarde daar samen komen. Als je op de Noord- of Zuidpool staat zou je kompas ook alleen rondje gaan draaien en de desbetreffende pool niet meer kunnen aanwijzen.

Magnetisch veld van de Aarde

Magnetisch veld van de Aarde

Soms, als de zonnewind een erg grote hoeveelheid elektrische deeltjes bevat, kan het soms iets verder richting de evenaar ook te zien zijn. Het Noorderlicht kan bijvoorbeeld wel tot aan Frankrijk te zien zijn. De meeste kans om noorderlicht te zien, heb je in het noorden van Noorwegen en dan vooral in de wintermaanden. In de wintermaanden is, omdat de zon er dan het minste schijnt of in midwinter zelfs helemaal niet meer op komt. Doordat het donkerder is, komt het noorderlicht beter uit en is het dus ook het mooiste. Ook boven Alaska is het goed zichtbaar.

Poollicht boven Alaska

Poollicht boven Alaska

De (plasma)deeltjes van de zonnewind die elektrisch geladen zijn reageren dus met gassen in de dampkring. Maar er zijn vrij veel verschillende gassen in aanwezig, dus welke gassen reageren op de energie van deze deeltjes? Dat zijn de atomen van zuurstof en stikstof. Zij nemen de energie van de deeltjes in de zonnewind over en gaan daardoor “gloeien” in rode en groene kleuren. Poollicht zit boven de 80 kilometer in de thermosfeer, een laag in onze atmosfeer.