Planetoïdengordel

Planetoïdengordel

De Planetoïdengordel, of ook Asteroïdengordel genoemd (vaak ook Main Belt omdat andere gordels soms ook Planetoïdengordels genoemd worden), is een band van puin dat tussen Mars en Jupiter in ons zonnestelsel om de zon draait. Deze band met puin zijn de restanten van de geboorte van ons zonnestelsel en de vorming van onze planeten. De brokstukken in deze gordel zijn echter nooit samen geklonterd tot een planeet. Er zijn tussen de 1 en de 2 miljoen Planetoïden die groter zijn dan een kilometer, maar er zijn miljoenen die kleiner zijn.

Astroïdengordel

Planetoïde betekend overigens “kleine planeet” en asteroïde betekend “sterretje”, dit laatste omdat een astroïde soms als een sterretje aan de hemel zichtbaar is. Een Planetoïde en een Asteroïde zijn dus hetzelfde en kunnen uit de Planetoïdengordel afkomstig zijn. Sterker nog, 98% van de reeds bekende Planetoïden hebben hun baan in de Planetoïdengordel, de overige 2% zijn afkomstig uit de ruimte of uit andere gordels, de Kuipergordel bijvoorbeeld. Ook de dwergplaneet Ceres staat in de Planetoïdengordel. Net als onze planeten hebben de planetoïden een baan om de zon waardoor de kans dus gering is dat er eentje op de Aarde af stevent.

Er is een reden dat de brokstukken in het begin niet zijn samen geklonterd tot een vaste planeet, of de kern van een gasreus. Door de aantrekkingskracht van de zon draaien de brokstukken in hun baan om haar heen. Maar Jupiter heeft ook een grote aantrekkingskracht. Het puin zweeft te dicht bij Jupiter, waardoor er dus aan twee kanten te hard aan ze wordt getrokken, om in het begin van het ontstaan van ons zonnestelsel een planeet te kunnen vormen.

Geef een reactie