Stonehenge

Wiltshire is een Engels graafschap, zoals Engeland er veel meer heeft. Maar in Wiltshire staat iets bijzonders: een monument dat Stonehenge wordt genoemd. Het is een monument waarvan de eerste steen ca. 4000 jaar geleden werd neergezet.

Ca. 5000 jaar geleden ontstond er een cultuur die de Megalieten werden genoemd. Wij noemen hen zo, omdat ze bekent staan om het soort bouwwerken dat ze maakten, bouwwerken als Stonehenge. Mega betekend groot en liet komt van lithos en betekend steen. De megalithische cultuur kwam voor in Frankrijk, Spanje en Noord-Europa waar je dus ook dit soort bouwwerken tegen kunt komen, maar Stonehenge is het beste bewaard gebleven en ook het meeste bekent.

De bouw van Stonehenge was een gigantische klus, ze deden er vele generaties over voor ze het helemaal klaar hadden. De buitenste ring van stenen bestaat uit 30 exemplaren, de binnenste ring uit 49, kleinere stenen. Daarbuiten is dan nog een ringwal aangebracht en daar omheen nog 56 kuilen. De grootste steen van ruim acht en een halve meter weegt zo ongeveer 45 ton en ze haalden de stenen niet uit hun directe nabijheid, nee ze reisden er veel verder voor. Reizen die misschien wel een jaar duurden.

Verder is Stonehenge aangelegd volgens een regelmatige geometrische plattegrond. Dit omdat Stonehenge niet zomaar een monument was, nee het moest exact gebouwd worden zodat de zonsopkomsten en ondergangen op de juiste tijd door de juiste opening viel. Dit gold ook voor de maan. Je zou Stonehenge dus eigenlijk als observatorium van de Megalithische cultuur kunnen zien. Het diende als een soort kalender en om de hemellichamen te bestuderen en te vereren. Een soort kosmische tempel zou je kunnen zeggen.

Tegenwoordig nog is Stonehenge in mysteries gehuld die nog ontrafeld moeten worden, en wordt er nog steeds onderzoek naar gedaan. Zowel archeologisch als astronomisch.