Neptunus

Neptunus is de achtste planeet vanaf de zon gezien. De planeet heeft zijn naam te danken aan de Romeinse god van de zee.

Neptunus

Over een rondje om haar as doet zij ruim 16 uur en 6 minuten, maar over een rondje om de zon doet zij maar liefst bijna 165 jaar.

Binnenin bestaat Neptunus uit water, ammoniak en methaan, maar haar atmosfeer bestaat bijna helemaal uit waterstof en helium. Op Neptunus komen grote wolkenformaties voor. Ze kent een grote vlek, net als Jupiter. Maar waar die bij Jupiter rood is, is deze op Neptunus blauw. Ook deze vlek is een razende storm.

Ringen van Neptunus

Neptunus heeft nog dunnere ringen dan Uranus en zij kent 13 manen. De grootste maan is Triton die een dunne dampkring heeft, bestaande uit stikstof. Daarbij is ze ook vulkanisch actief. In ons zonnestelsel zijn er niet zo veel objecten die vulkanisch actief zijn. Zo ver we weten zijn dat alleen de Aarde, Venus, en Io ( één van de manen van Jupiter) tegenwoordig vulkanisch actief. Triton is waarschijnlijk afkomstig uit de Kuipergordel, net als Pluto. De oppervlakte van Triton is in vergelijking met de rest van ons zonnestelsel erg jong. Trition dankt haar naam aan de Griekse god, het evenbeeld van de Romeinse god Neptunus.

Triton

Voor het waarnemen van Neptunus geldt eigenlijk hetzelfde als Uranus: niet te zien met het blote oog, nauwelijks waarneembaar met een verrekijker en een blauw schijfje in een telescoop. Je hebt ook hiervoor een hele grote telescoop nodig wil je iets van details zien.

Geef een reactie