Meteo… wat?

Er suizen rotsblokken door de ruimte. Sommigen zijn zo klein als kiezels, anderen zo groot als de Mount Everest. In het nieuws hoor je verschillende benamingen voor deze rotsblokken: asteroïden, planetoïden en Meteoroïden. Asteroïden en Planetoïden zijn allebei hetzelfde. Rotsblokken die min of meer in een vaste baan door de ruimte tussen Mars en Jupiter vliegen.

Meteoroïde

 

Een Meteoroïde is hetzelfde rotsblok, maar je mag haar pas zo noemen als zij uit haar baan is losgeslagen door één of andere kracht. Dit kan zwaartekracht zijn van een grote ster of een botsing met een ander rotsblok. Stel dat een meteoroïde op de Aarde af stevent. Dan heet zij buiten de dampkring nog gewoon Meteoroïde. Zodra zij de dampkring binnentreed veranderd ze echter weer gedeeltelijk van naam, want dan moet je haar Meteoor noemen. Ze licht fel op aan de hemel omdat de rots verbrand in de dampkring, in de volksmond ook wel “vallende ster” genoemd. Als er wat van over blijft en het komt op de grond terecht wordt ze meteoriet genoemd.

Vallende ster

Dan heb je ook nog een komeet. Zij is in feite een hele vieze sneeuwbal met een stenen kern. Kometen komen uit onder ander de Oortwolk. De Oortwolk is een wolk die zich vrij ver buiten ons zonnestelsel bevindt en uit gas en puin bestaat. Soms worden kometen uit deze wolk getrokken door krachten van buitenaf, bijvoorbeeld weer een zwaartekracht van een andere ster. Ze kan dan de wolk uit worden geslagen in de richting van de ruimte, of ons zonnestelsel in en altijd richting de zon door haar zwaartekracht.

Komeet

Waarom is een komeet geen meteoroïde? Een meteoroïde bestaat alleen uit rots van steen of ijzer. Een komeet heeft daar echter nog een ijslaag omheen en ontwikkeld zij door de warmte van de zon een staart van gas en stof, doordat het ijs smelt. Op foto’s van een komeet zie je vaak ook twee staarten, de ene is van gas en de andere van stof. De staarten zijn altijd van de zon afgekeerd, wat wordt veroorzaakt door de zonnewind. De enige reden dat een komeet geen meteoroïde is, is dus het grote verschil in samenstelling.