Mercurius

De planeet Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat. Zij heeft haar naam te danken aan de Romeinse god Mercurius, die voornamelijk handel, reizigers en winst symboliseerde, maar ook snelheid en overbrenger van boodschappen. In dit geval gaat het om de snelheid. Terwijl de Aarde er net iets meer dan 365 dagen over doet om een rondje om de Zon te draaien, doet Mercurius dat in 88 dagen. Maar terwijl de aarde in iets minder dan 24 uur om haar as draait, doet Mercurius dat in maar liefst ruim 58 dagen. Omdat Mercurius 88 dagen doet over een rondje om de zon en 58 dagen over een rondje om haar as (wat ongeveer 2/3 is van het rondje om de zon) duurt een dag bij haar 176 aardse dagen.

Omdat Mercurius zo dicht bij de zon staat, is het er overdag erg warm, namelijk gemiddeld 350°C. De nachten daarentegen zijn erg koud (gemiddeld -170°C). Het verschil in temperatuur komt natuurlijk omdat zij tijdens de lange dagen zoveel tijd heeft om op te warmen en tijdens de lange nachten ruim de tijd heeft om zo ver af te koelen.

Toch, als je Mercurius van dichtbij zou bekijken, lijkt zij bijzonder veel op onze eigen Maan, hoewel Mercurius nog veel meer kraters heeft. Mercurius is daarbij groter dan de Maan. Ze heeft een diameter van 4878 kilometer. De maan heeft een diameter van 3476 kilometer. Dat verschil is dus relatief klein.

De atmosfeer op Mercurius is erg ijl en bestaat voornamelijk uit natrium, waterstofgas en zuurstofgas. Omdat de atmosfeer er zo ijl is, is de hemel er overdag en ’s nachts zwart en zijn de hemellichamen er overdag en ’s nachts te zien (Venus is het beste te zien vanaf Mercurius, naast de zon natuurlijk). Mercurius heeft geen maan.

De kern van Mercurius bestaat voornamelijk uit ijzer net als bij dat van de Aarde. Omdat de Aarde groter is dan Mercurius en er binnenin de Aarde daardoor dus meer druk heerst, is er op Mercurius minder zwaartekracht. Als je op Mercurius zou kunnen staan, ben je ongeveer drie keer lichter dan op aarde. Klik hier voor je exacte gewicht op Mercurius.

 

Geef een reactie