Maan: Asgrauw schijnsel

Als het een heldere avond is en de maan is slechts een sikkeltje, kan het soms zijn dat je toch de rest van de maan ook ziet, maar dan donkerder.

Het heldere licht dat wij zien als de maan “schijnt”, is geen licht van de maan zelf. Zij is geen energiebron en kan dus ook geen licht geven. Waarom zien wij dan toch de maan schijnen? Omdat zij het licht van de zon naar ons toe weerkaatst. Wanneer de maan tussen de zon en de aarde staat, is het nieuwe maan, dan zie je haar dus ook niet, want de kant die naar ons toe gericht is, is dan in de schaduw. als de Aarde tussen de maan en de zon staat, is het volle maan. Dit komt omdat de kant die naar ons toegekeerd is, dan verlicht wordt door de zon. De maan staat dan niet in de schaduw van de aarde, omdat haar baan om de aarde ervoor zorgt dat ze soms hoger en soms lager staat. Wanneer het wel gebeurd, is het een maansverduistering.

Bron: http://www.nibla.nl/natuurkunde/maanstanden/halvemaan.gif

Bron: http://www.nibla.nl/natuurkunde/maanstanden/halvemaan.gif


Bron: Maanfase

Wanneer de maan maar een sikkeltje is maar je de rest van de maan wel ziet (maar dan donkerder) noem je het asgrauwe schijnsel. Het sikkeltje is het licht die de maan rechtstreeks van de zon weerkaatst. Het donkerdere deel van de maan is ook zonlicht, maar dan zonlicht die vanaf de aarde naar de maan wordt weerkaatst en de maan het weer terugkaatst.

Bron: http://home.tiscali.nl/~ppsmeets/Diversen/Asgrauw%20schijnsel.gif

Bron: http://home.tiscali.nl/~ppsmeets/Diversen/Asgrauw%20schijnsel.gif