Jupiter

Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon, de eerste gasplaneet in ons zonnestelsel en meteen ook de grootste planeet die we in ons zonnestelsel kennen. Jupiter heeft 16 “echte” manen, maar er zweven 63 objecten om haar heen.

Bekendste manen Jupiter

De kern van Jupiter bestaat uit IJzer en Nikkel, waarvan het meeste ijzer is. Omdat Jupiter zo groot is, is de zwaartekracht daar ook gigantisch, je bent er 28 keer zwaarder dan op aarde. Dat betekend dat, wanneer je 80 kg zou wegen, je daar ongeveer 2237 kg zou zijn. Maar op die planeet wil je niet zijn. Want de gassen die daar zweven zijn vooral Metallisch waterstof en Helium, maar ook methaan, ethaan en koolstofdioxide.

Wanneer je Jupiter door een sterke sterrenkijker bekijkt of op foto’s, is daar altijd de ‘grote rode vlek’ te zien. De vlek is er al meer dan 300 jaar en is drie keer zo groot als onze aarde. Sinds 2006 woedt er ook een kleinere rode vlek die nog steeds groeit. De grote rode vlek wordt kleiner (duidelijk geworden door gegevens van 100 jaar geleden te vergelijken met die van het jaar 2000). Het is echter niet duidelijk of de grote vlek volledig zal verdwijnen.

Grote rode vlek

Ook Jupiter heeft ringen, maar zijn niet te vergelijken met die van Saturnus. Het bestaat uit stof- en ijsdeeltjes.

Ringen Jupiter

Jupiter is de helderste planeet die wij aan de hemel kunnen aanschouwen. Doordat het zo’n grote heldere pit aan de hemel is, is ze niet te missen. Dit jaar is Jupiter in een gunstige periode zichtbaar, namelijk de hele winter. Omdat de winter de helderste dagen kent is het aan te raden haar eens met een sterrenkijker te bekijken.

Jupiter met de heldere ster Wega

Tip: Het is misschien leuk, als je van fotograferen houdt, om door een sterrenkijker eens een foto te maken. Informeer daarover eens bij een sterrenwacht bij je in de buurt, meestal hebben zij de materialen voor het maken van de mooiste foto’s.

 

(De foto’s hierboven zijn van Google gehaald) 

Geef een reactie