Ceres, Pluto en Eris

Ceres, Pluto en Eris zijn de drie bekendste dwergplaneten in ons zonnestelsel. Pluto was eerst tot augustus 2006 een gewone planeet, maar omdat ze zo klein is, heeft men besloten haar in een nieuwe categorie van dwergplaneten te voegen.

Deze drie dwergplaneten zijn de meest bekende van ons zonnestelsel, maar inmiddels zijn er al meer van ontdekt en zullen er in de toekomst ongetwijfeld meer ontdekt worden.

Zonnestelsel

Ceres

Ceres is de kleinste dwergplaneet in ons zonnestelsel en staat tussen de banen van Mars en Jupiter waar we ook de planetoïdengordel (of asteroïdengordel) vinden. Ceres is al in 1801 ontdekt door Giuseppe Piazzi. Ze heeft haar naam te danken aan de Romeinse godin van de akkerbouw en moederliefde.

Ceres doet ruim 8 uur over een rondje om haar as en een kleine 5 jaar over haar rondje om de zon.

Ceres

Pluto

Pluto is in 1930 ontdekt door Clyde Tombough. Pluto heeft gedeeltelijk zijn naam te danken aan een andere astronoom die voor Tombough naar een negende planeet op zoek was. Hij hete Percival Lowell. De eerste letter van zijn voornaam en de eerste letter van zijn achternaam zijn meteen de beginletters van Pluto.

Pluto doet ruim 6 dagen over een rondje om haar as en bijna 248 jaar over een rondje om de zon. Ook beschrijft Pluto geen ronde baan om de zon, maar een elliptische die ook nog eens scheef staat op de banen van de andere planeten.

Baan Pluto

Pluto heeft een ijle atmosfeer en heeft ongeveer dezelfde samenstelling als Triton, de maan van Neptunus. Tot 2005 had Pluto maar één maan, namelijk Charon. In 2005 werden er echter nog twee maantjes ontdekt, namelijk Nix en Hydra, en in 2011 en 2012 zijn de piepkleine maantjes P4 en P5 ontdekt.

Pluto is pas waar te nemen met een redelijk grote telescoop en dan moet je nog weten waar je zoeken moet. Pluto heeft namelijk een magnitude van +14.

Pluto

Eris

Eris is een dwergplaneet nog voorbij Pluto. Zij is voor het eerst gezien in 2003 maar als dwergplaneet pas in 2005 ontdekt. Zij dankt haar naam aan de Griekse godin van de twist.

Ze doet maar liefst 557 jaar over een rondje om de zon. Hoe lang zij doet over een rondje om haar as is niet bekend. Eris is met 2326 km bijna even groot als Pluto (2324 km).

Eris heeft één maan, Dysnomia. Ze is vernoemd naar de dochter van de Griekse godin Eris.

Eris

Geef een reactie